Lucruri pe care trebuie să le știți! BDSM și sănătatea sexuală

Acest articol este scris de către un autor de pe FetLife, care lucrează ca educator sexual și consilier pe probleme de sănătate sexuală. Nu a dorit să fie creditat cu userul în afara site-ului, dar este creditat în articolul publicat acolo. Îi mulțumesc pe această cale, așa cum am făcut-o și în privat, pentru că mi-a permis să traduc articolul lui pe care l-am găsit plin de informații importante. Enjoy:

Noi, în comunitatea kinky, suntem adesea uitați când vine vorba de informarea despre infecții transmisibile sexual și despre sănătatea sexuală în general. Este parțial vina “Gărzii Vechi”. Aceștia practicau kink-ul, ca regulă generală, în siguranță. Ei au inventat expresia “sigur, sănătos și consensual” și mulți au trăit cu strictețe după această regulă. Fie că este adevărat sau nu, acest lucru a făcut ca întreaga comunitate kinky să fie considerată cu risc scăzut și adesea trecută cu vederea. Cu toate acestea, acum apar tendințe noi, iar oamenii descoperă kink-ul din surse noi (datorită internetului și a literaturii erotice). Avem atât de mulți oameni care se aruncă în lumea BDSM, dar nu mai primesc aceeași educație pe care ar fi primit-o odată. Asta în condițiile în care chiar și pentru Garda Veche, găsirea îngrijirii medicale potrivite, care să fie scutită de stigmă, era o problemă destul de mare.

Despre ce infecții transmisibile sexual ar trebui să știu?

– HIV: virusul imunodeficienței umane. Nu există nicio soluție de vindecare completă, dar tratamentul acestei infecții a parcurs un drum lung. Cu tratament adecvat, virusul poate deveni nedetectabil în corp și persoana infectată nu va transmite virusul mai departe. Da, ai citit bine!!! Dacă o persoană este HIV pozitivă și dacă ia medicamentele în mod regulat, poate obține un statut de nedetectabil și NU vor transmite virusul! Netratat, Hiv se poate transforma în SIDA și poate pune viața persoanei infectate în pericol. De aceea testările regulate sunt atât de importante.
PREP!!!
Știați că există o pilulă care, atunci când este administrată o dată pe zi (preferabil la aceeași oră în fiecare zi), previne infectarea cu HIV în până la 99% din cazuri? Se numește PrEP sau Truvada dacă preferi termeni medicali. Caută pe Google. Spune-le prietenilor tăi despre asta și spune-le să le spună prietenilor despre asta! Da, există reacții adverse, pentru că orice medicament are și efecte secundare, dar acestea sunt rare. Dacă vrei mai multe informații despre PrEP, nu ezitați să-mi trimiteți un mesaj privat sau vizitați http://www.sfcityclinic.org/services/prep.asp . Momentan PrEP nu este disponibil în România, dar cel mai probabil va apărea în curând pe piață.

– Hepatita A: Boală hepatică virală care poate provoca probleme medicale, de la ușoare până la severe. Cei mai mulți oameni se vindecă complet, dobândind imunitate pentru tot restul vieții. Există un vaccin! Fă-l! Serios, este un lucru în minus de care trebuie să te îngrijorezi. Nu există un tratament medical, dar oamenii se vindecă în mod natural, deși nu e cea mai distractivă chestie.

– Hepatita B: Boală hepatică virală poate provoca probleme medicale acute și cronice. Există un vaccin și pentru asta! Poate fi tratat și suprimat, dar nu vindecat.

– Hepatita C: Boală hepatică virală poate provoca probleme medicale cronice, pentru tot restul vieții. Nu există nici un vaccin, dar există un tratament și posibilitatea de vindecare. Tratamentul nu funcționează pentru toată lumea și poate fi destul de costisitor în funcție de asigurarea medicală pe care o ai sau de lipsa acesteia.

– HPV: Aproape toată lumea va fi expusă HPV la un moment dat în viața lor sexuală și majoritatea vor avea HPV. Există multe tipuri diferite de HPV și o mână dintre ele pot provoca cancer. Te poți vaccina pentru tulpinile de HPV care provoacă cancer, iar vaccinul este, în general, gratuit dacă ai sub 26 de ani. Atât bărbații, cât și femeile pot avea probleme cu cancerul provocat de HPV, NU DOAR FEMEILE. Ar trebui vaccinați persoanele peste 26 de ani? Este posibil ca medicul tău să nu creadă că e util, dar eu mă gândesc că “da, sigur că ai fost expus, dar de ce să nu te vaccinezi împotriva celor care pot provoca cancer, pentru că există o șansă să nu fi fost expus la acele tulpini”. Probabil că vaccinul nu va fi acoperit de asigurare, dar merită să întrebi, mai ales că nu e scump cât să spargi banca din cauza lui, chiar și dacă trebuie să îl plătești integral. Plus că este mult mai ieftin decât tratamentul pentru cancer.

– Gonoreea: poate provoca sterilitate bărbaților și poate duce la alte probleme de sănătate pentru bărbați și femei și poate chiar să pună în pericol viața dacă nu este tratată. Poți să o iei de mai multe ori. (Deși, în prezent, poate fi vindecată de cele mai multe ori, rezistența la antibiotice a gonoreei devine o problemă din ce în ce mai mare.)

– Chlamydia: poate provoca probleme mari în abilitățile de reproducere ale femeilor, o poți lua de mai multe ori, poți să o ai și să nu manifești simptome. Nu este distractivă nici pentru bărbați. Este vindecabilă.

– Sifilis: Poate provoca probleme majore de sănătate dacă este lăsat netratat și poate fi fatal dacă este lăsat netratat. Este vindecabil.

– Mycoplasma: este atât de comună că majoritatea medicilor nu te vor testa pentru ea nici dacă manifești simptome. Dacă testele tale sunt negative pentru gonoree sau pentru chlamydia, dar ai simptome de uretrită sau de cervicită, de multe ori te vor trata direct pentru Mycoplasma, fără a mai testa. Poate fi periculosă dacă nu este tratată, dar un bun medic o va privi ca pe o posibilitate (sau ar trebui să facă asta) dacă manifești simptome.

Chestii despre care nu ar trebui să vă faceți foarte multe griji:

– HSV 1 și 2 (herpes): 80% dintre persoane au HSV 1 sau 2. (Veți merge pe Google și veți găsi că CDC are cifre diferite, dar acelea sunt depășite și fac presupuneri despre cine face sex. Nu am comis nicio eroare aici. Lucrez în domeniul sănătății sexuale și îmi susțin afirmațiile). Prima erupție a herpesului va fi nasoală, în general, dar următoarele sunt mai puțin enervante. Nu te ucid. Oamenii pot avea herpes și să nu afle niciodată, să nu prezinte niciodată simptome și totuși să îl transmită mai departe. Există medicamente care pot ajuta la prevenirea erupțiilor și la scăderea riscului de transmitere. Am spus că nu te ucide și că 80% dintre oameni au herpes? Cei mai mulți nu știu. Erupțiile orale sunt tot herpers, dar nu sunt stigmatizate ca cele genitale. Asta pentru că probabil herpesul oral a venit de la împărțirea unui pahar de limonadă cu bunica, iar cel genital Herpes a venit din sex. Muie stigmei ăsteia, că niciuna dintre tipurile de herpes nu e mare chestie și oricum prefer să fac sex și să îmi împart limonada!â

Notă suplimentară, puteți avea HSV 1 oral și genital și puteți avea HSV 2 oral și genital. Acesta este un alt motiv pentru care eu nu le diferențiază cu adevărat. De asemenea, dacă ești însărcinată sau intenționezi să rămâi gravidă și ai herpes, discută cu medicul despre măsurile de precauție pe care trebuie să le iei.

– Molluscum Contagiosum: Sună atât de grav! Dar chiar nu e. Copiii adesea o iau și este super-contagioasă. Dacă vedeți niște mici bășicuțe roșii și continuă să se răspândească, e probabil Molluscum. Veți căuta pe Google și vei crede că ai HPV, dar un doctor bun va ști diferența. Seamănă mult cu varicela, dar pot ține mult mai mult. Cum ar fi multe luni de zile… În general, nu fac altceva decât să treacă între oameni. O poți răspândi și în jurul tău, așa că e bine să te speli cât mai des pe mâini!

– Trichomonasis: Este super comun, ușor de tratat și, deși poate provoca iritații și disconfort, nu este atât de gravă. Recomand ca oamenii să fie testați pentru ea dacă fac sex neprotejat cu mai mulți parteneri cu status ITS necunoscut.

– aș pune și HPV aici, pentru că majoritatea, dacă nu toți, vom fi expuși și nici măcar nu vom afla asta pentru că, în tăcere, corpul nostru va rezolva problema, dar deoarece poate provoca cancer și există un vaccin, am decis să o pun în cealaltă categorie.

Jucării, echipamente și jocuri:

Jucării penetrative folosite de mai mulți parteneri
– Trebuie curățate de fiecare dată și folosite, în mod ideal, cu un prezervativ. Pentru jucării mai mari, încercați un prezervativ feminin!
– Se vor folosi cu lubrifiant. Ajută la prevenirea lacrimilor.
– Nu folosi același tub de lubrifiant la comun pentru toți partenerii, de parcă i-ai trece pe toți prin untură. Dacă faci fisting anal cu mai mulți partneri pe lună, dedică-le propriul recipient de untură!
– Asigură-te că lubrifiantul este compatibil cu jucăriile și prezervativele tale (fără lubrifiant pe bază de ulei cu prezervative).

Jucării non-penetrative
– Rup pielea?
– Sunt în contact cu fluidele corporale?
Dacă da, asigură-te că le cureți de fiecare dată sau nu le folosi pe mai multe persoane dacă nu se pot curăța cum trebuie.

Tăiere și joc cu ace
– Folosirea acelorași ace pe mai mulți parteneri (probleme mari de transmitere a hepatitei C și HIV-ului)
– Utilizezi ace noi de fiecare dată? Pot fi acele alea sterilizate?
– Cuțite (au fost sterilizate, nu doar spălate?)
– Purtarea mănușilor și aplicarea unor măsuri de precauție generală este o idee bună.
– Curățarea zonei unde a avut loc jocul când ai terminat este o necesitate!
– Nu te plimbi relaxat prin dungeon sau spațiu de play cât timp sângerezi.
– Are dungeon-ul sau spațiul de play un gunoi special pentru aruncarea obiectelor medicale ascuțite? Există, în orașul tău, un loc unde poți arunca, în mod sigur, obiecte medicale ascuțite? Nici persoana de la serviciul de salubritate, care îți ridică gunoiul, nu vrea hepatita C.

Jucării din obiecte vanilla, de prin casă, sau “unde ai băgat aia?”
– Figging (inserarea unei bucăți de ghimbir curățat în anus sau vagin) și alte inserabile. Asigură-te că nu vor fi aspirate în anus sau vagin.
– Pot fi curățate? Dacă nu, nu ar trebui să fie împărțite și ar trebui să fie aruncate după joc.
– muchiile ascuțite sau neregulate și nefinisate pot provoca tăieri și infecții și pot crește riscul de HIV, hepatita B și hepatita C.

Jocul anal, inclusiv rimming, ATM (Ass to Mouth – curul în gură) și jocul scat crește riscul de hepatită A. Poți să te vaccinezi pentru asta și o recomand! Jocul anal cu inserție poate provoca micro-fisuri care cresc riscul de HIV și hepatita B și hepatita C dacă rectul este expus la fluide corporale (în afară de scuipat și urină, care nu prezintă un pericol).

Schimbul de fluide
– Orice joc care implică schimbarea sau contactul cu cele patru fluide (le aflăm imediat) mărește riscul de infecție cu HIV.
– Sexul oral crește riscul de gonoree, chlamydia, sifilis și HPV (există un risc de infecție HIV, dar este foarte mic)

Cele patru fluide
– NU POȚI LUA HIV DIN SCUIPAT SAU URINĂ!
– Cele 4 fluide sunt spermă, lapte de sân, sânge și lichid vaginal (unel locuri menionează și secreții rectale, dar problema cu acele secreții e cantitatea mică de sânge din micro-fisurile anale, așa că intră la categoria “sânge”)

Găsirea unui doctor
– Documentează-te! Există doctori conștienți de kink, dar în general nu sunt chiar ușor de găsit. Doctorii LGBTQ tind să fie mai deschiși și/sau mai informați și un bun loc de pornire. De asemenea, ei te pot îndruma către un alt medic care să fie informat despre BDSM, dacă ei înșiși nu sunt.
– Du-te încrezător și mândru când le spui că practici BDSM sau faci chestii kinky. Informează-i că asta e parte din identitatea ta sexuală și din sexualitatea ta.
– Să știi că poți să-ți “concediezi” medicul. Dacă te simți stigmatizat sau judecat, este dreptul tău să găsești alt medic.
– Medicii au obligația de a anunța autorități în cazuri de abuz, iar unii pot vedea BDSM-ul ca pe abuz. De aceea e important să le spui că astea sunt acte sexuale consensuale de BDSM și kink. Din nou, fă asta cu încredere și fără rușine.
– Este posibil ca medicul tău să nu fie în comunitatea de kink, dar fac pariu că a citit ”50 de nuanțe de gri”. Depinde de noi toți să eliminăm ideile preconcepute și greșite. Este posibil ca medicul tău să nu știe ce întrebări să întrebe sau să nu fie familiarizat cu kinkul tău. Spune-i că întrebările despre kink-ul tău sunt binevenite, ca el să te poată servi mai bine din punct de vedere medical.
– Să știi că nu ești singur, și nu ești singurul om kinky. Merităm asistență medicală potrivită la fel ca oricine altcineva.
– Majoritatea planurilor de asigurare vor acoperi una sau două testări pentru infecții transmisibile sexual pe an. Dacă spui că e posibil să fi fost expus la o infecție, s-ar putea să fi găsit cuvintele magice ca să te asiguri că asigurarea medicală te acoperă. Dacă simți că ești expus unui risc mai mare, ar trebui să te testezi o dată la trei luni. Poți căuta, local, servicii care te testează gratuit, ca să mai scapi de unele costuri.

Kink și BDSM sub influența drogurilor sau a alcoolului
– Ești capabil să consimți; este cealaltă persoană / celelalte persoane capabilă să consimtă?
– Îți împingi limitele mai mult decât ți-ai dori sau decât e sigur pentru tine, când consumi ceva? Dar partenerul tău?
– Viteza scăzută de reacție poate fi o problemă cu anumite tipuri de joc.
– Folosirea acelor pentru droguri injectabile de către mai multe persoane (la fel ca și în kink) reprezintă un risc mai mare de răspândire a HIV și / sau hepatitei C.
– De asemenea, reține că majoritatea locurilor de joacă kinky nu te vor lăsa să intri, dacă ești în mod evident fumat/băut/drogat.

Negocierile sunt atât de importante!
Poartă conversații despre infecțiile transmisibile sexual. Aceste conversații ar trebui să facă parte din negocieri. Cei mai mulți oameni vor să vorbească despre asta, deci poți să fii tu omul care aduce subiectul în discuție. Dacă cineva devine defensiv despre subiect, ăsta este, în general, un semnal de alarmă.
– Când ai fost testat ultima dată?
– Care au fost rezultatele?
– Acestea sunt infecțiile transmisibile sexual pe care le am, tu ai vreuna?
– Ești monogam, poliamoros, într-o relație deschisă?
– Ești într-un cerc închis sau într-o casă?
– Când au fost testați ultima oară partenerii tăi?
– Faci schimb de fluide corporale cu cineva?
– Ce fel de protecție folosești împreună cu alți parteneri?
– Folosiți ace noi sau sterile?
– Cu ce fel de lichide ești dispus să intri în contact, dacă există vreunul?
– Ce fel de protecție dorești să folosești?
– Va exista contactul piele pe piele care să implice organele genitale?

PrEP
Știai că există o pilulă care, atunci când este administrată o dată pe zi (preferabil la aceeași oră în fiecare zi), previne HIV până la 99%? Se numește PrEP sau Truvada dacă preferi termeni medicali. Știu că am spus deja informația asta aici, dar este o treabă nemaipomenită, așa că o spun de două ori. Caută pe Google. Spune-le prietenilor tăi despre asta și spune-le să le spună prietenilor despre asta! Da, există reacții adverse, dar toate medicamentele pot avea și reacții adverse, iar acestea sunt rare. Vrei mai multe informații despre el, nu ezitați să-mi trimiteți un mesaj privat sau vizitați http://www.sfcityclinic.org/services/prep.asp

Aceasta nu este o listă completă, dar este un început minunat. Discută cu partenerii tăi și discută cu furnizorii de asistență medicală. Este corpul tău și dreptul tău.

*** Adăugare: Știu că există unii dintre voi care pur și simplu nu pot accepta faptul că există o mare șansă să aveți și Herpes. Veți pune la îndoială statisticile mele, veți încerca să continuați stigmatizarea și chiar ați putea încerca să mă insultați. Aflați că lucrez în domeniul sănătății sexuale, îmi susțin afirmațiile și dacă ați citit toată treaba asta și tot ce puteți face este să vă blocați că eu am spus că herpesul nu ar trebui stigmatizat, ar trebui să vă priviți un pic pe voi înșivă și să vă întrebați care e problema pe care o aveți. Nu voi da toate sursele mele, deoarece unele dintre ele vor dezvălui unde lucrez (și unde locuiesc), și nu aveți dreptul la informațiile astea. Cu toate acestea, trebuie să știți că CDC-ul nu este sursa supremă pentru toate informațiile legate de infecții transmisibile sexual. Iată o altă resursă excelentă: http://projectaccept.org/

Leave a Comment

Scroll to Top