Și cum rămâne cu gelozia în non-monogamie?

Unele persoane care se află în relații non-monogame spun că nu au simțit niciodată gelozie și ea nu a prezentat vreodată o problemă. Dar pentru mulți dintre cei care au relații de orice fel (inclusiv monogame), gelozia este pur și simplu un aspect al relațiilor cu care se confruntă.

Aș începe prin a spune că a avea o relație monogamă nu prezintă nicio garanție că nu te vei confrunta cu problema geloziei. Cel mai adesea, în discuțiile despre poliamorie sau relații deschise, acesta e aspectul cel mai des invocat ca un obstacol de netrecut: “Cum poți să treci peste gelozie? Eu nu aș putea niciodată!”. Eu, una, m-am aflat într-o relație monogamă în care gelozia partenerului era atât de intensă încât aproape ne-a destrămat. Și asta pentru că decizia de a rămâne monogam nu va influența emoțiile pe care le ai în diverse situații, nesiguranța de sine sau lipsa de încredere în partener. Toate “butoanele” care declanșează gelozia pot exista și în monogamie și în non-monogamie. 

În general, încercăm să nu lăsăm necontrolate emoțiile și sentimentele, mai ales pe cele negative. De exemplu, faptul că eu mă enervez la volan, nu îmi dictează decizia de a conduce mașina. Nu îmi las furia nestăvilită să îmi stea în calea dorinței sau nevoii de a șofa. Dimpotrivă, am văzut-o ca pe o bună oportunitate de a mă mai calma. Acum un an mă înfuriam și claxonam orice bucureștean care îmi tăia calea (chestie care se întâmplă de câteva ori pe zi, pentru că bucureștenii nu își controlează nevoia de a-ți tăia calea). Între timp am descoperit că dacă ascult podcasturi când conduc, nu mai sunt deranjată deloc. Am scăpat de senzația de urgență constantă și de impulsul de a mă grăbi să ajung undeva. Plec cu 10 minute mai devreme de acasă și gata. Mă relaxez ascultându-mi podcasturile și învățând chestii noi.

La fel și cu gelozia. La început poate fi o problemă foarte mare, în non-monogamie. Dar pe măsură ce trece timpul și te confrunți cu tot felul de situații, ai ocazia de a lucra cu tine și de a descoperi metode de a trece peste gelozie. Evident, la fel cum unii devin tot mai furioși în trafic, este posibil ca și unele persoane să devină tot mai geloase în non-monogamie și să decidă că pur și simplu nu li se potrivește. Dar până nu încerci, nu prea ai cum să afli. 

Mulți descoperă că, odată ce își deschid relația, nu simt gelozie, deși se așteptau ca asta să fie o problemă. Pentru cei care o simt, gelozia devine o unealtă foarte bună de a te înțelege mai bine. Pentru că gelozia este compusă din mai multe emoții și nu este o emoție în sine. Poate să fie o combinație de furie, cu dezamăgire, cu tristețe și amestecată cu posesivitate sau teamă. Adesea, această teamă e cel mai important și mai toxic element din gelozie. E ori o anxietate legată de posibilitatea de a pierde ceva de valoare pentru noi sau o frică învățată în trecut (un partner care ne-a înșelat, cineva care ne-a luat locul într-o relație. Înveți repede, în non-monogamie, că, deși doare, când sapi la rădăcina geloziei, nu îmbunătățești doar relația. În primul rând, îți dai ocazia de a te îmbunătăți pe tine.

Și dacă toate astea nu te-au convins că gelozia nu e chiar de netrecut. Atunci voi  spune, pe final de postare, că un discomfort de moment (pentru că nu o ții constant într-o criză de gelozie de dimineața până seara) e un preț mic de plătit pentru toți oamenii minunați cu care ai ocazia de a dezvolta relații. 

Leave a Comment

Scroll to Top