safeword

Alegerea unui safeword înainte de play

Din punctul meu de vedere, alegerea unui safeword este esența a ceea ce separă BDSM-ul de abuz. Faptul că oricare dintre participanții la play poate opri interacțiunea în orice moment, face ca fiecare să își păstreze abilitatea de a decide pentru sine. Și asta chiar și în cadrul unui schimb de putere (cum adesea implică un play BDSM).

În mod tradițional, cuvântul de siguranță cunoscut de mai toată lumea este “roșu”. Dacă strigi asta în mijlocul unei petreceri kinky, vei vedea multe persoane care se vor opri din ce fac, să se asigure că acel cuvânt nu a fost rostit de persoana cu care se joacă (nu, serios, nu faceți asta în glumă decât dacă vă doriți să fiți dați afară).

Multă lume alege sistemul semaforului: verde înseamnă că totul e ok, galben că trebuie încetinit play-ul, roșu înseamnă că totul se oprește chiar atunci. Dar acest sistem nu e valabil pentru toată lumea și trebuie discutat clar cu persoana cu care te vei juca. Spre exemplu, pentru unii roșu va însemna: oprește-te acum, dar putem relua în câteva minute. În vreme ce pentru alții roșu înseamnă “ia mâna de pe mine în secunda asta pentru că nu vreau să mai continuăm deloc”.

Sunt persoane care folosesc sistemul semaforului, dar un alt cuvânt, separat, pentru a semnala finalul complet al jocului. Adică “roșu” înseamnă oprirea pe moment a jocului, iar “căpșună” poate fi safeword-ul care oprește cu totul interacțiunea.

Deci întreabă persoana cu care te vei juca dacă dorește să folosească sistemul semaforului și ce înseamnă pentru ea “verde”, “galben “ și “roșu”. Știu persoane care folosesc ca și cuvânt de siguranță chiar cuvântul “safeword”. Sau poți alege orice alt cuvânt care nu are șansa de a fi folosit în cadrul unui joc kinky sau al sexului. Spre exemplu, “prezervativ” nu e un cuvânt prea bun de siguranță. Tradițional, în interacțiunile FemDom, bărbații submiși mai au cuvântul de siguranță “mercy”, “milă”. Întotdeana mi-a plăcut varianta asta și mi s-a părut poetic-kinky.

De asemenea, nu uitați să alegeți și un cuvânt de siguranță non-verbal. Dacă persoana poartă un căluș, s-ar putea să nu fie capabilă să își spună cuvântul de siguranță. Sau dacă are o mască din piele groasă pe cap, ori are capul orientat în altă parte decât înspre dominant, e posibil să nu își poată spune safeword-ul sau acesta să nu fie auzit de către dominant. Deci alegeți un gest care să poată fi făcut cu o singură mână (dacă persoana are mâinile legate în puncte diferite nu va putea face gestul respectiv) și care să fie ușor de înțeles.

În bondage se mai folosește un gest non-verbal pentru verificarea constantă a submisului. Dominantul pune un deget sau mâna în palma persoanei care e legată și submisul poate strânge de două ori dacă e bine și o singură dată dacă ceva nu e ok. O altă metodă non-verbală este aceea de a-i da persoanei submise ceva să țină în mână, iar în clipa în care persoana submisă dă drumul obiectului, asta înseamnă roșu.

Dar esența alegerii unui safeword, indiferent care este acela, e de a avea o modalitate a comunica clar, în orice situație, dacă lucrurile merg rău sau prea departe sau devin neplăcute. E util ca în timpul unui play să te gândești din când în când: dacă ceva nu e ok chiar în momentul acesta, partenerul meu de play are cum să îmi spună? Dacă răspunsul este “nu”, oprește-te și gândește-te la un safeword mai bun pentru viitor.

Leave a Comment

Scroll to Top