De multe ori mi s-a întâmplat să aud această întrebare de la oameni care devin interesați de non-monogamie și se află deja în relații stabile. Sau de la oameni care sunt de ceva vreme non-monogami, știu că alegerea acestui tip de relaționare li se potrivește, dar se tem că vor da numai de parteneri monogami în dating. Și dilema e clară: tu știi ce vrei, dar dacă partenerul respinge ideea de relație deschisă sau de poliamorie? Te desparți? Accepți să trăiești monogam chiar dacă tu îți dorești altceva?
Eu aș spune că nu e niciun motiv de îngrijorare, dar se cere un pic de tactică și diplomație. Adevărul este că majoritatea dintre noi am crescut în familii monogame, educați în spiritul monogamiei și probabil trăind monogam o parte din viețile noastre. Unii dintre noi am simțit că dorim altceva, alții am fost foarte confortabili ca jumătăți ale unui întreg în relațiile noastre. Și, mai devreme sau mai târziu, am dat de ideea de non-monogamie și ni s-a părut interesantă. Partenerul sau partenera ta se găsesc într-o situație identică. Ei pur și simplu nu au întâlnit încă ideea de non-monogamie. Sau, dacă au întâlnit-o, nu le-a trecut prin cap că ar putea-o încerca și ei. Sau poate chiar s-au gândit la această posibilitate, dar le-a fost frică să o discute pentru că “dacă partenerul meu e monogam”?
Acum nu te apuca să sufleci mânecile și să îi spui jumătății tale că visezi de o viață la orgii în stil “Eyes Wide Shut”, pentru că mare noroc ai avea să dai de reacția încântată pe care o aștepți. Flexează un pic mușchiul diplomației și pornește o discuție pe tema asta. În ziua de azi nu e tocmai un subiect obscur. Sunt suficiente filme, seriale, podcast-uri, articole în ziare care discută non-monogamia. Folosește-te de ele ca un bun mijloc de a aduce în discuție subiectul. Și nu îl prezenta neapărat ca pe ceva pe care tu ți-l dorești. Ideal e să poți sădi ideea și să o lași să crească singură. Discută subiectul la modul general pentru a vedea ce reacție are partenerul legat de non-monogamie. După o lună-două, poți găsi un serial sau un film pe care să îl urmăriți împreună cu sau despre relații non-monogame. Discută iar subiectul și lasă partnerul să își formeze propriile idei pe temă.
Nu te arăta nici excesiv de entuziasmat, de parcă abia aștepți să scapi în sălbăticia datingului non-monogam, dar arată-ți aprobarea și curiozitatea pe tema asta. Cea mai sigură (emoțional) metodă de explorare a non-monogamiei pentru cupluri se dovedește adesea a fi swing-ul. Poți propune să începeți cu un soft swing, în care mergeți la un club și faceți sex tot voi doi, fără implicarea unor alte persoane. Sau întâlniți un alt cuplu interesat de soft swing (fiecare face sex cu propriu partener, în timp ce în cameră se mai află un cuplu care face sex). Dar astfel vă găsiți deja într-un mediu deschis și aveți o portiță către mai multă explorare în direcția asta. Ajută și dacă reușiți să cunoașteți și să vă împrieniți cu cupluri non-monogame. Nu pentru a avea acces rapid la niște fuck-buddies când deschideți relația, cât pentru posibilitatea de a discuta despre o relație reală de acest fel. Partenerul poate observa și trage concluzii singur despre faptul că acest relații există și pot funcționa.
Dacă partenerul respinge constant și ferm orice este legat de non-monogamie, nu încerca să îl forțezi. Nu faci decât să îi stârnești și mai multă respingere. Și acceptă că ăsta este un “joc de convingere” pe termen lung care s-ar putea să nu ducă la rezultatul dorit. Pentru mine au trecut doi ani de când am aflat prima oară de non-monogamie și până am dorit, pe cont propriu, să o încerc. Și, în primă fază, reacția mea la ideea de non-monogamie a fost: “Nicio șansă! Nu aș vrea să încerc vreodată așa ceva!”. Dar, în ritmul meu, am descoperit că ideea mi s-a părut din ce în ce mai atrăgătoare, mai ales alături de oameni care erau și eu deschiși și îi găseam atrăgători. Și faptul că primele experiențe au fost unele de succes, nu au făcut decât să mă convingă că pot și vreau să încerc non-monogamia. Dar se putea la fel de bine să nu îmbrățișez niciodată ideea de a încerca non-monogamia.
Deci faceți un stoc de răbdare și diplomație și nu uitați că nimeni nu s-a născut monogam și cu siguranță nu e obligatoriu să rămână așa pentru tot restul vieții!
Ce înseamnă monogamia și care este istoria ei? Din punct vedere sociologic vorbind, bineînțeles.
Vorbești despre ea, sunt curios dacă chiar ai înțeles cum a apărut și de ce?
Imi place foarte mult cum ai pus problema de diplomatie aici in a introduce partenerul in subiect. E o concluzie la care am ajuns intuitiv, dar ma bucur s-o regasesc si in “literatura de specialitate”. :)))