Infecțiile transmisibile sexual – HPV

Mi-am dorit foarte mult să acopăr subiecte despre cum putem face sex în mai multă siguranță și norocul mi-a picat în poală (din păcate nu la propriu :P) când am dat peste Dr Cherry, care a decis să scrie niște articole pe temă, fiind medic ginecolog și putând să le abordeze mult mai competent decât mine. Pentru că sexul este o experiență extraordinară, dar vine la pachet și cu anumite riscuri, de această dată vom afla mai multe despre HPV.

”Let’s talk about sex baby,

Let’s talk about you and me,

Let’s talk about all the bad things, and the good things that may be….

Let’s talk about sex…”

Având în vedere că “good things” sunt intens abordate atunci când discutăm despre sex, eu voi vorbi despre “bad things”. E crucial să le înțelegem pe acestea pentru a ajunge la the good stuff. O problemă majoră câd vine vorba de sex sunt BTS-urile, mai exact bolile cu transmitere sexuală. Major bau bau!

Indiferent dacă ești hetero/gay/ bi, BTS-urile nu te vor discrimina, și dacă te joci, te expui riscurilor. Singura cale 100% sigură este abstinența și despre aia nici nu are rost să mai vorbim. :)) Ca o clasificare grosieră a BTS-urilor, acestea pot fi virale sau bacteriene. Aș vrea să încep cu cele virale, și ulterior să le parcurgem pe toate.  Cele virale sunt, în ordine aleatorie, infecțiile HPV, herpetice, HIV, hepatitele (B si C).

Infecția HPV – semne și simptome

E greu de discutat despre semne și simptome la HPV, mai ales că, la început, poate să fie complet asimptomatică infecția. Statistic, aproximativ 80% dintre femei  pot contacta această infecție la un moment dat în cursul vieții.

Tulpinile HPV sunt împărțite în 2 categorii: cu risc mare de a dezvolta cancer în urma infecției sau cu un risc scăzut de a dezvolta cancer. Tulpinile cu risc crescut afectează în general femeile, și pot fi total asimptomatice până în stadii avansate ale infecției (când produc leziuni ireversibile precanceroase sau chiar canceroase la nivelul colului uterin). Tulpinile cu risc crescut nu au fost legate până în acest moment de cancerul genital masculin (penian, de prostată sau altele). Cele mai frecvente tulpini cu  risc crescut sunt 16,18,31 și 33.

Tulpinile cu risc scăzut, afectează în egală măsură și femeile și bărbații. Ele duc la apariția condilomatozei genitale ( un nume super fancy pentru ceva cu mult mai puțin glamour, adică negii sau verucile genitale) Cele mai frecvente tulpini fiind 6 și 11. Acești negi pot apărea în zona genitală, inclusiv la nivel uretral (la barbați).

Ce este foarte important de știut este că prezervativul nu ajută. Poți să te infectezi cu HPV și dacă porți prezervativ pentru că infecția se transmite la contactul piele cu piele.

Este foarte important să aflăm cum arată aceste leziuni, ca să le puteți identifica și mai ales să vă feriți de ele. Negii se mai ”alintă” cu denumirea de “creastă de cocoș” sau vegetații conopidoforme. Asta pentru că așa cam și arată. Tulpinile cu risc crescut prin modificările produse la nivelul colului uterin pot da spotting vaginal, în special după contact sexual (sângerare vaginală redusă, cu sânge proaspăt roșu sau roz). Diagnosticul cel mai sigur se poate pune doar în urma unor analize specifice (genotiparea HPV). Dacă suspectați că voi sau partenerul vostru ar putea avea HPV, vorbiți cu un medic care vă poate ajuta.

Mergeți la doctor!

Trebuie să rețineți că, măcar o dată pe an, fiecare femeie activă sexual și responsabilă ar trebui să meargă la un consult ginecologic de rutină în urma căruia să efectueze o testare Babeș-Papanicolau, examen de secreție vaginală și, la nevoie, genotiparea HPV.

Chiar daca infecția este prezentă, există tratament medicamentos, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, iar tratamentul are rezultate bune. Doar în cazuri avansate poate să fie nevoie de mici intervenții chirurgicale de îndepărtare a leziunilor cutanate, și, în anumite cazuri, a leziunilor cervicale.

Doamnele pot opta, dacă nu facut-o deja pentru vaccinare. Vaccinul se numește Silgard (Gardasil) și protejează de tulpinile 6,11.16,18). Acest vaccin poate fi făcut oricând, indeferent de vârstă și în absența unei infecții actuale sub tratament.

Make it as safe as you make it kinky!
Cu drag,

Dr Cherry

Leave a Comment

Scroll to Top