Am crescut, împreună cu multe alte generații apropiate de a mea, cu o imagine nerealistă și distorsionată a relațiilor amoroase și a iubirii. Idealul romantic, dar și bijuteria realizării personale era o relație monogamă. Și acea relație monogamă ar fi apărut în viața mea magic: la momentul potrivit, persoana potrivită m-ar fi găsit, m-ar fi acceptat exact așa cum sunt, ar fi devenit jumătatea care să mă completeze și am fi trăit fericiți până la adânci bătrâneți. Încă văd în jurul meu oameni care aleargă după un ideal similar.
Odată ce am testat apele non-monogamiei și am început să citesc tot mai mult despre subiect, am ajuns să privesc relațiile romantice dintr-o altă perspectivă. Și am învățat câteva lucruri care cred că le-ar fi de folos tuturor.
Cunoașterea de sine
Înainte de a începe căutarea, trebuie să știi ce anume cauți. Nimic nu îți va fi mai de folos în căutarea unei relații sau a unor relații care să te împlinească mai mult decât a te înțelege pe tine. Cine ești tu? Ce nevoi ai? Ce cauți într-un partener? Ce aspecte sunt deal-breakers? Cum ar arăta relația sau relațiile care să te împlinească. Aici, scrierea propriului Manual de Utilizare poate să fie un exercițiu simpatic și folositor.
Comunicarea
E deja un clișeu printre non-monogami, dar comunicarea e esențială. E important să înveți să îți formulezi așteptările și dorințele și să le comunici celuilalt. Oamenii, din păcate, nu pot citi gândurile altora, iar lucrurile pe care le lași nespuse vor rămâne și neîmplinite. E absolut valabil și în cazul dorințelor sexuale. Din păcate comunicarea e dificilă și e o abilitate care se învață făcând. Citește despre comunicare non-violentă, fă liste cu ce încerci să spui și încearcă tot timpul să exprimi ceea ce simți și dorești.
Nu ai o jumătate perfectă
Ești complet, ca om, fix așa cum ești. Nu ai nevoie de nimeni care să te facă fericit. Evident că persoanele din viața ta îți pot spori bucuria, dar e important să înveți să îți asiguri bucuria pe cont propriu și să nu pui responsabilitatea generării ei în cârca altora. De asemenea, e util să recunoști că cei din viața ta au aspecte pe care le apreciezi și aspecte în care nu vă potriviți. Asta nu înseamnă nimic altceva decât că toți suntem oameni, imperfecți și unici în felul nostru.
Și că tot suntem aici, indiferent că alegi monogamia sau non-monogamia, e important să nu te limitezi la un singur om. Nu pune în cârca unei singure persoane toate nevoile tale emoționale sau de orice altă natură. Caută să îți lărgești cercul de cunoștințe și prieteni pentru a avea mereu o rețea de apropiați care să îți fie alături și să te susțină, la nevoie. Nu e necesar să alegi să dezvolți și relații romantice sau sexuale cu apropriații tăi, dar e bine să nu pui toate ”ouăle” tale emoționale, intelectuale sau de orice altă natură într-un singur coș.
Relațiile nu au reguli în afara celor pe care le stabilești tu
Poate îți dorești dragoste monogamă, dar nu copii. Poate ai vrea un partener sau mai mulți, dar nu-ți poți închipui să împarți același spațiu de locuit cu ei. E posibil să vrei iubire, dar nu finanțe la comun. Nu alerga orbește după idealuri care nu îți aparțin. Relațiile tale pot lua forma pe care tu o dorești și sunt în lume oameni care caută același lucru. Și dacă te îndoiești de asta, îți voi spune ceva simpatic ce am citit recent: și dacă nu te potrivești cu 99% dintre oameni, tot rămâi cu 3 milioane și jumătate de opțiuni (dacă ești bisexual sau bisexuală, chiar 7 milioane!).
De asemenea, poți învăța să îmbrățișezi schimbarea în viața ta. Asta poate e una dintre cele mai dificile lecții, dar oamenii se schimbă. Circumstanțele lor se schimbă și interacțiunile dintre ei se modifică odată cu ei. Îmbrățișează despărțirile, regăsirile, prieteniile cu foști parteneri romantici. Eșecul unei relații nu e un eșec personal, e doar o schimbare și, cu singuranță, nu spune nimic negativ despre tine. Decât nefericit într-o situație care nu ți se mai potrivește, poți căuta, cu deschidere și curaj, alți oameni care abia așteaptă să te descopere.